Om Victor Ash og Siloen

Written by Morten Hansen on fredag, 30 november 2012. Posted in Silo Kunst

Siloerne udsmykkes af StreetArtisten Victor Ash

Ash

Victor Ash også kendt som Ash er en autodidakt streetartist født i portugal, og boede og studerede i Paris, Frankrig fra 1972-96. Her startede han sin karriere som graffiti kunstner i de tidlige 80´ere, som del af pariser collectivet BBC der var pionerer i den europæiske graffiti bevægelse.

Ash har primært arbejdet med store stencil baserede udsmykninger af bygninger hvor hans værker og budskaber interagerer med byrummet og de forbipasserende. Det er motiver ofte i sort eller få farve nuancer med et meget grafisk udtryk der virker på det umiddelbare plan og så åbner der sig dybereliggende historier og budskaber.

Siden 1996 har Victor Ash boet og arbejdet som kunstner fra basen i København, hvor han beskæftiger sig med både galleriudstillinger og værker i byrummet. De kunstkyndige kender måske det hedengagne galleri for unge danske kunstnere "Mogadishu" hvor Victor Ash holdte til sammen med bla. Rasmus Bjørn hvis pinball serie danner baggrund for SkateCitys støtteplakater.

Ash tidligere karriere og værker indgår i den fremragende graffiti dokumentarfilm "BOMB IT" og hans historie med rødderne i graffitimiljøet og karrierens udvikling til kunstner og streetartist, går parallelt med etableringen af streetarten og dens bevægelse imod anderkendt kunstart.

Derfor er Victor Ash en af pionererne for streetarten der gør, at Statens Kunstfonds idé om ham til at udsmykke den store silo på Haderslev havn, er ekstra interessant. Der er rigtig mange forbindelser og sammenfald imellem skateboarding, undergrundskultur og Streetart. De er en del af en fælles livstil og et kulturmiljø der igennem mange års udvikling fra subkulturer og grupperinger der var rebelske i samfundets øjne, er blevet højt estimerede og velansete kulturmiljøer.

Siloen

Siloerne på Haderslev havn er et markant bygningsværk, der kan ses over det meste af byen. De står som et monument over tidligere tiders industrihavn og fiskeri, og fremover skal siloerne være kunstværk som del af et attraktivt og aktivt urbant byrum med gadeidræts og streetkultur centreret omkring StreeetDomen.

Statens Kunstfond og Haderslev Kommune har intentionen om at siloen skal blive et markant og tidsvarende kunstværk, der kan blive en attraktion for både borgere og kunstelskende der kommer langvejs fra.

Processen er så fremskreden at Victor Ash har præsenteret en skitse for sig værk som projektstyregruppen og Statens Kunst Fond har godkendt og der arbejdes nu på konkrete forberedelser af værkets realisering.

Skitserne offentliggøres primo 2013. SkateCity er repræsenteret i styregruppen og vi kan glæder os til at se hvordan modtagelsen bliver. Vi er meget begejstrede.

I galleriet kan ses et udvalg af Ash værker. Besøg Ash hjemmeside for yderligere info.

About the Author

DEVFoto title

Morten Hansen

Webforfatter Morten Hansen er initiativtager og udvikleren bag SkateCity og StreetDome projektet.

Leave a comment

Please login to leave a comment. Optional login below.

Cron Job Starts