Havudsigt af Victor Ash - se skitserne af værket her

Written by Morten Hansen on onsdag, 20 marts 2013. Posted in Silo Kunst

Kunstner giver Haderslevs borgere ny havudsigt

Pressemeddelse

Statens Kunstfond og Haderslev Kommune har i samarbejde godkendt Victor Ash's skitse til det nye værk, og man vil derfor om nogle måneder kunne se Victor Ash hænge højt oppe i en lift i færd med at male fisk direkte på den rå beton. Til den ene side vil siloen få etableret en klatrevæg, som bliver en af de aktiviteter, siloens kommende nabo "SkateCity" vil tilbyde.

Siloen er blevet bevaret som et vigtigt levn fra en tid, hvor Haderslev Havn stadig fungerede som en industriel havn. Nu hvor boliger, uddannelsesinstitutioner og kontordomiciler flytter til, bliver siloen transformeret med et nutidigt kunstnerisk udtryk, der skaber et markant visuelt greb i den urbane kontekst, som kan ses på lang afstand og som peger på havnen som et attraktivt sted.

Om Victor Ash

Victor Ash har travlt med en international karriere, hvor han oplever stor interesse for hans vægmalerier i stor skala. I 2012 har han realiseret kunstprojekter med overdimensionerede dyreøjne i Korea og Østrig og tidligere har han lavet store gavlmalerier i Berlin, Sevilla, Bremen mm. Victor Ash er født i Portugal, men vokset op i Paris, hvor han var blandt de første til at introducere street art. I dag er Victor Ash bosiddende i København, hvor han bl.a. har realiseret værker for arkitekttegnestuen BIG til det prisvindende byggeri VM Bjerget.

Victor Ash udtaler om kunstværket:

"Siloerne er et spændende projekt på grund af deres størrelse og runde form. Det har jeg udnyttet i den kreative proces, hvor både siloens form og beliggenhed ved vandet er blevet en del af det, jeg gerne vil udtrykke. Jeg har i tilsvarende projekter i udlandet arbejdet med store formater af dyremotiver, som optræder på en uvant måde i byrummet.

Den tidligere kornsilo bliver omdannet til et vindue for havets dyr, der skuer ud over byen, så man gerne skulle blive lidt forstyrret og tænke hvad er nu det? Hvem betragter hvem?".

Debat om bevaringen af siloen

Det skal ikke være nogen hemmelighed at der har været livlig debat om bevaringen af siloen ved Haderslev Havn. Naboer og lokale borgere har undret sig over hvad der skulle ske med det sidste levn af industrihavnen, men Haderslev Kommune har haft en vision om at skabe et kunstnerisk vartegn for stedet og dette bliver endelig til en realitet i løbet af sommeren 2013.

Formanden for Udvalget for Kultur og Fritid, Karl Gunnar Gregersen udtaler:

"Med dette kunstgreb forvandles den sidste silo på Haderslev havn til et unikt kunstværk, der kobler havnens fortid med signaler om nye tider på havnen. Nye tider for havnens nye beboere, for arbejdspladser og for nye oplevelser. Siloen forvandles til et markant vartegn for havnen - ingen vil i fremtiden være tvivl om hvorfor den står der, og hvorfor den netop er usmykket med fisk, bobler og krusninger.

Kunst skal udfordre, og siloen har udfordret mange - med denne udsmykning håber vi at vi kan forvandle udfordringer og konfrontation til dialog og stolthed".

Samarbejde

Kunstprojektet er finansieret i et samarbejde mellem Statens Kunstfonds Udvalg for Kunst i det Offentlige Rum og Haderslev Kommune. Den økonomiske ramme er på 1 mio. kr. hvoraf Haderslev Kommune selv finansierer de 250.000 kr.

Havudsigt af Victor Ash - se skitserne af værket her

About the Author

DEVFoto title

Morten Hansen

Webforfatter Morten Hansen er initiativtager og udvikleren bag SkateCity og StreetDome projektet.

Leave a comment

Please login to leave a comment. Optional login below.

Cron Job Starts